Mašín: Do Čech se zatím nechystám - komunismus tam neskončil

Josef Mašín, který se v roce 1953 se svým bratrem Ctiradem a dalšími antikomunisty prostřílel na Západ, se do svojí vlasti zatím nehodlá vrátit. Panuje v ní prý totiž nadále komunismus a národ byl obelhán, že již žije v demokracii. Mašín to řekl v Bratislavě. Spolu s ním tam přijel i další ze skupiny Mašínů Milan Paumer.

"Můj bratr a já prozatím nepomýšlíme na návrat do Čech," odvětil Mašín na otázku ČTK. V České republice totiž podle něj nadále legálně existuje "zločinecká organizace" komunistická strana a mnozí bývalí komunisté nadále zastávají svoje funkce. "Je to pro mne velké zklamání, když vidím, že občané v Čechách i na Slovensku vůbec neví, co byla 40. a 50. léta," řekl. V 50. letech, kdy jsem se se svojí skupinou prostřílel skrze hranice, šlo o opravdový třídní boj, kde "komunisté vraždili a zavraždili přátele naší rodiny", vysvětlil. Po svém odchodu do zahraničí Mašín prý přestal mluvit česky, protože si myslel, že komunismus nepadne.

Rok 1989 byl pak pro něj velkým překvapením. "Moje zklamání po roce 1989 přišlo, když jsem najednou zjistil, že po té revoluci komunistická strana zůstala a ti lidé, kteří byli v komunistické straně, byli ponecháni tam, kde byli," uvedl. "Pro mě komunismus v Čechách dále existuje," soudí mladší z bratrů Mašínů, podle něhož bylo dalším zločinem obelhávání národa tvrzením, že již žije v demokracii. Sám je prý spokojen, že žije v USA, kde by se podle Mašína například nemohlo stát, že v čele ústavního soudu stojí Pavel Rychetský - bývalý člen "zločinecké" komunistické strany.

Bratři Ctirad a Josef Mašínové se v roce 1953 prostříleli se svojí protikomunistickou skupinou do východního Německa a po dramatickém pronásledování policií i armádou se nakonec dostali do Západního Berlína. Po cestě na západ zabili několik lidí, což je hlavní důvod, proč jsou v ČR vnímáni kontroverzně. Ve své vlasti nebyli bratři nikdy odsouzeni, ačkoli někteří členové jejich skupiny byli popraveni, nebo dostali dlouholeté tresty. V roce 2001 soud prohlásil, že jejich trestní stíhání bylo promlčeno. Do Česka se vrátil pouze Paumer. K tomu, že si o Mašínech někteří lidé myslí, že jsou vrahy, mladší z bratrů dodává: "Lidé říkají, že jsme zabili dva policajty. Samozřejmě, zabili jsme dva policajty, ale kdo byli? Byli to členové ozbrojené moci komunismu."