Materiál z dílny ČSSD, kde se hovoří o odkoupení soukromých praxí vyvolal prudkou reakci lékařů

Materiál z dílny ČSSD, v němž se hovoří o odkoupení ambulancí a nemocnic, vyvolal prudkou reakci lékařské veřejnosti. Soukromí lékaři z organizace Skalpel vyzývají ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou k okamžitému odstoupení. "Tuto snahu bereme jako průlom hranic polistopadového vývoje naší společnosti a ohrožení nejen soukromých lékařů, ale soukromého podnikání jako jedné ze základních svobod občanů," sdělil ČTK předseda Skalpelu Jiří Berka.

Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha však jde o materiál členů ČSSD, kteří nemají pro rozhodování o koncepci zdravotnictví žádný význam. Experti ČSSD navrhují podle Hospodářských novin a Mladé fronty Dnes odkoupení soukromých praxí. Podle Rathova odhadu by to přišlo stát na stovky miliard korun. Ratha ubezpečila v pátek ráno také ministryně Milada Emmerová, že to není ani její návrh a že nesouhlasí zejména s pasážemi o zpětném odkupu či znárodnění praxí.

Zubaři narychlo svolali krizové zasedání představitelů oblastních komor. Vyzvali na něm premiéra Stanislava Grosse, ať definuje postavení soukromých lékařů ve zdravotnickém systému ČR. Ministryni Miladu Emmerovou požádali o okamžité zveřejnění koncepce zdravotnictví. "Jsme zděšeni, přímo šokováni tím, že v roce 2004 může vzniknout takový materiál," řekl po krizovém zasedání prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.