Mertlík: Ekonomiku čeká letos nejnižší deficit obchodní bilance

Českou ekonomiku čeká letos nejnižší deficit obchodní bilance od roku 1993. Na konferenci EurorRegio 2004 to uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Merlík. Díky výrazně vyššímu růstu českého exportu, který značně posílil vstup do EU, a díky světové konjunktuře by se měl podle Mertlíka schodek pohybovat mezi 50 až 60 miliardami korun. Loni a předloni to bylo zhruba 70 miliard.

Konkurenceschopnost ČR se podle něj zlepšuje, k čemuž silně pomohlo uvolnění hranice a odstranění celních bariér s Polskem i s Maďarskem. Právě obchod s novými zeměmi EU se po květnové liberalizaci vyvíjí lépe než se starými státy unie, což je podle Mertlíka logické, neboť ten už byl uvolněn dříve. "U Slovenska žádný nový impulz není, protože tam fungovala celní unie," dodal.

Exministra překvapuje, že silný zájem přímých zahraničních investorů pokračuje i po vstupu ČR do EU. "Zejména je to cítit u menších firem, pro něž vstup do unie zvýšil naši kredibilitu," vysvětlil. Trend zájmu menších podnikatelů o ČR má pokračovat.