Meteorologové opět upozornili na vzestup hladin řek

Meteorologové opět upozornili na vzestup hladin řek. Toky v povodí Berounky, Chrudimky a Dyje mohou v sobotu dosáhnout třetího povodňového stupně. Na stav ohrožení by se v pondělí mohlo dostat například i Labe v Ústí nad Labe

m.

"V sobotu v první polovině dne přejde přes naše území od severovýchodu výrazná studená fronta. Za ní k nám po přední straně tlakové výše nad Skandinávií pronikne studený vzduch," vysvětlili odborníci. Během soboty srážky postupně ustanou. Celkově by nemělo napršet více než dvacet milimetrů.

Kvůli dešti by měly vzestupy na menších tocích pokračovat až do sobotního večera, pak se ochladí a hladiny začnou klesat. Na dolních úsecích toků bude voda stoupat až do neděle, na dolním Labi dokonce ještě v pondělí.

"Podle dosavadního vývoje lze předpokládat, že se hladina v Ústí nad Labem přiblíží k úrovni 3. stupně povodňové aktivity," míní meteorologové. Během soboty by stupeň ohrožení mohl být překročen v povodí Berounky na Úhlavě, Radbuze, Úslavě a Střele. Dále i na Lužické Nise, Smědé, v povodí Chrudimky, pak na Novohradce. V povodí Dyje na horních úsecích Svratky, Svitavy, Jihlavy i Dyje.

Druhého povodňového stupně by měly dosáhnout všechny přítoky v povodí Berounky a horní Vltavy a Metuje a Tichá Orlice v povodí Labe. Upozornění meteorologů platí od pátečního do nedělního odpoledne pro celé území ČR.

Už v pátek uzavřela voda několik menších i hlavních silnic. Hasiči odčerpávají zatopené sklepy. Stav ohrožení vyhlásili vodohospodáři celkem na sedmi místech v zemi.