MF snížilo odhad letošní průměrné inflace z 3,3 na 2,8 procenta

Ministerstvo financí snížilo odhad letošní průměrné inflace z 3,3 na 2,8 procenta. Ekonomika by letos měla vzrůst o 3,8 procenta, zatímco dosud resort počítal s růstem o dvě desetiny procenta nižším. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou v pátek MF zveřejnilo na svých internetových stránkách.

Předpovědi ministerstva se tak přiblížily čtvrteční prognóze České národní banky, která letos počítá s růstem 3,2 až 4,4 procenta. Průměr intervalu tedy rovněž předpokládá růst HDP o 3,8 procenta. Inflaci očekává centrální banka ještě nižší než MF, bude se prý pohybovat v intervalu 1,6 až tři procenta. "Proti období před třemi měsíci, kdy vypadaly prognózy ministerstva financí a České národní banky jako ze dvou různých světů, se výhled zkoordinoval," podotkl hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Ministerstvo přehodnotilo i další ekonomické ukazatele. Průměrná míra nezaměstnanosti by letos neměla činit 10,3 procenta, ale 10,1 procenta. Silný ekonomický růst prý zatím nevedl ke zlepšení situace na trhu práce, nicméně měl by nad nedostatky trhu práce začít mírně převažovat. "Bude však třeba věnovat významné úsilí úpravě systému sociálních dávek s cílem maximální motivace k práci," uvádí se v analýze.

Tempo růstu spotřeby domácností prý vzroste méně, než stát dosud očekával, a dosáhne 2,8 procenta. Podle Sobíška je MF příliš skeptické a lidé budou utrácet o něco více. Investice podle prognózy i nadále výrazně porostou a tempo růstu meziročně jen mírně zpomalí na 7,5 procenta. Růst mezd by se měl meziročně zrychlit na 6,3 procenta z loňských odhadovaných 4,8 procenta.