MF snížilo pro letošní rok odhad růstu ekonomiky na šest procent

Ministerstvo financí (MF) snížilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na šest procent z předchozích 6,2 procenta. V roce 2007 by měla ekonomika zpomalit až na 4,9 procenta. Růst bude tažen zejména větší investiční aktivitou a spotřebou domácností; dosavadní vliv zahraničního obchodu by měl být nižší, vyplývá z nové makroekonomické prognózy ministerstva financí.

Odhad růstu HDP snížila rovněž ve čtvrtek Česká národní banka. V letošním roce by HDP měl růst podle centrálních bankéřů o 5,8 až 6,6 procenta. V roce 2007 naopak ČNB zvýšila odhad na 4,4 až 6,6 procenta.

Růst cen by měl zůstat nadále mírný. Přesto MF v nové prognóze zvýšilo odhad růstu inflace na 2,8 procenta z předchozích 2,6 procenta. V roce 2007 by se měl růst cen pohybovat na úrovni tří procent; MF tak zvýšilo odhad z původních 2,8 procenta. Dlouhodobě je inflace podle MF tažena zejména cenami elektřiny a plynu pro domácnosti, což se projevuje v růstu nákladů na bydlení.

OECD ve svém pravidelném půlročním výhledu z května odhaduje, že po loňském šestiprocentním růstu české ekonomiky letos HDP stoupne o 5,75 procenta a v příštím roce o 4,75 procenta. Inflace by se měla zvýšit letos o 3,3 procenta a v příštím roce o 4,2 procenta. U nezaměstnanosti OECD očekává její snížení na 7,7 procenta letos a na 7,5 procenta v roce 2007.