MfD: Klaus přirovnal v týdeníku Time Evropskou unii k RVHP

Prezident republiky Václav Klaus přirovnal v rozhovoru pro americký týdeník Time Evropskou unii k někdejší Radě vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). "Nikoli ideologicky, ale strukturálně je to velice podobné. Rozhodnutí nejsou přijímána ve vaší zemi. Pro nás, kteří žili v komunismu, je to problém," prohlásil prezident v rozhovoru, který vyjde v pondělí a z něhož cituje sobotní Mladá fronta Dnes. Stejně jako v nedávném rozhovoru pro německý Frankfurter Allgemeine Zeitung, i v týdeníku Time doporučuje Klaus rozšíření EU nejen o Turecko, ale i o Kazachstán či Maroko, píše list.

Mladá fronta Dnes připomíná, že prezidentovy názory na EU se zásadně rozcházejí z postojem vlády, která podle ústavy za zahraniční politiku zodpovídá. Podle prezidentova mluvčího Petra Hájka v tom však rozpor není. "Prezident není zajatcem vlády, aktivně se na zahraniční politice podílí, podle ústavy třeba podepisuje mezinárodní smlouvy," řekl deníku Hájek.

Ministerstvo zahraničí podle listu v poslední době razí taktiku Klausovy výroky komentovat pokud možno co nejméně. "Názory pana prezidenta, na něž má pochopitelně právo, jsou v Evropě přece jen okrajové a sám prezident to ví," sdělil MfD mluvčí ministerstva Vít Kolář. "Názory vlády jsou ovšem zcela opačné. Politici v EU dokáží rozlišit, kdo Českou republiku v zahraniční politice skutečně reprezentuje," dodal.

List cituje i nejmenovaného diplomata, který se k postojům prezidenta vyjádřil poněkud přímočařeji. "Prezidentovy výroky jsou v Evropě považovány víceméně za folklor bez hlubšího významu. V poslední době to vypadá, že je přiostřuje jen proto, aby je ještě vůbec někdo tiskl," uvedl diplomat. Hájek pozici "folklorní zajímavosti" odmítá. Svědčí o tom podle něj stále rostoucí počet žádostí o interview z celého světa.