Ministr Gandalovič chce zrychlit prodej státní půdy českým zemědělcům

Ministr zemědělství Petr Gandalovič chce zrychlit prodej státní půdy českým zemědělcům, aby si ji mohli koupit ještě do roku 2011, kdy skončí přechodné období vyjednané s EU. "Ano, udělám vše pro to, aby v tom mezidobí ještě byla nabídnuta státní půda k odkoupení našim zemědělcům," řekl ministr v nedělním diskusním pořadu České televize. Jeho oponent v diskusi, stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek to označil za dobrou zprávu pro tuzemské zemědělce.

Návrh na uvolnění podmínek prodeje půdy občanům EU obsahuje novela devizového zákona a dalších zákonů, který leží ve sněmovně. "Já osobně jsem se dohodl se zemědělským výborem, že projednávání tohoto zákona nebude postupovat nijak dramaticky rychle, protože bych také byl rád, aby naši zemědělci měli ještě možnost co nejvíce půdy nakoupit pod touto ochranou," řekl Gandalovič. Zároveň zopakoval, že současný devizový zákon je v rozporu s vyjednanými přístupovými podmínkami do EU i s evropskou legislativou. Vláda argumentuje tím, že Česku v případě nečinnosti hrozí žaloba od Evropského soudního dvora i od různých zahraničních zájemců o půdu.

Opozice soudí, že tato hrozba je přehnaná. Rozpočtový výbor navrhl návrh novely zamítnout, zemědělský výbor jeho projednávání přerušil a chce nejprve svolat seminář, kde by za přítomnosti všech zúčastněných řešil okolnosti prodeje státní půdy. Podle Haška je možné prostřednictvím různých mechanismů dát do roku 2011 přednost českým zemědělcům, aby si státní půdu koupili.