Ministr Jandák prodloužil život českokrumlovskému otáčivému hledišti

Ministr kultury Vítězslav Jandák o dva roky prodloužil život českokrumlovskému otáčivému hledišti. V Českých Budějovicích spolu s primátorem Miroslavem Tetterem podepsal dodatek smlouvy, díky němuž může hlediště zůstat v českokrumlovské zámecké zahradě až do roku 2008.

Původně měly Budějovice jako vlastník této konstrukce, která vadí památkářům, letos točnu zlikvidovat. Odložením lhůty byl získán čas najít novou tvář hlediště, která by byla přijatelná pro všechny. Budějovice se podpisem dodatku zavázaly, že letos nechají zpracovat studii proveditelnosti jiného typu točny na stávajícím místě v Českém Krumlově, která by vyhovovala požadavkům ministerstva kultury, památkářů, města coby investora i Jihočeského divadla, které tam hraje.

Jandák řekl, že má nyní na stole už tři různé projekty, které považuje za zajímavé. "Myslím, že se to stává i jaksi prestižní záležitostí pro architekty, aby s tím stavem něco udělali a aby pomohli tomu, aby se divadlo v Krumlově hrálo ještě dalších 300 let - protože ono se tam už hraje 300 let v různých podobách," řekl ministr Jandák.

Točna je v barokní zahradě, jež je společně s městem a zámkem zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Její existence vadí památkářům, odstranit ji doporučil i výbor UNESCO. Naopak zástupci českobudějovické a českokrumlovské radnice chtějí otáčivé hlediště zachovat tam, kde má svoji tradici i neopakovatelnou atmosféru. Český Krumlov už si nechal zpracovat studii, která navrhuje do zahrady umístit lehkou konstrukci, která by sloužila necelé čtyři měsíce v roce a mimo sezonu byla složená.