Ministr obrany Šedivý si přeje protiraketovou základnu USA

Nový ministr obrany Jiří Šedivý by si přál, aby na českém území byla americká protiraketová základna. Řekl to novinářům poté, co ho premiér Mirek Topolánek uvedl do úřadu. Třiačtyřicetiletý Šedivý patří k uznávaným českým odborníkům na bezpečnostní problematiku a je jedním z šesti nestraníků v menšinové vládě ODS. V čele ministerstva nahradil unionistu Karla Kühnla, ketrý by se podle neoficiálních informací měl stát velvyslancem v Japonsku.

"Česká republika podporuje projekt protiraketové obrany," uvedl Šedivý na tiskové konferenci. Chtěl by prý ale, aby se k takzvanému protiraketovému deštníku připojila celá Severoatlantická aliance a nebyl pouze záležitostí mezi Českou republikou a Spojenými státy. I premiér je zastáncem rozmístění amerických raket na českém území. "Tato vláda a její příslušní ministři jsou pro protiraketovou základnu. Nadále usilujeme o to, aby zde základna byla," uvedl. Zatím podle něj ale není jasné, zda Američané nedají přednost Polsku.

Hlavním úkolem nového ministra obrany podle Topolánka bude vypořádat se se sníženým rozpočtem. Armáda bude příští rok ve srovnání s letošním rokem hospodařit s částkou asi o pět miliard nižší. Topolánek očekává, že bude pokračovat profesionalizace armády, ministerstvo udrží vojenskou účast v zahraničních misích a povinnosti vyplývající z členství v NATO. Šedivý prý hodlá zabránit tomu, aby se snížení rozpočtu ministerstva odrazilo na životě vojáků.

Autor: Peter Gabaľ