Ministr Pospíšil: V kauze Kubice bylo 46 odposlechů novinářů i politiků

Při vyšetřování úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy bylo nasazeno 46 odposlechů. Týkaly se dvou politiků, dvou novinářů, tří policistů a jednoho lékaře. Odposloucháváni byly zřejmě i jejich rodinní příslušníci a spolupracovníci. Poslance o tom informoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) k tomu před tím uvedl, že odposlechy byly sice v souladu se zákonem, ale týkaly se i lidí, kteří s případem neměli nic společného.

Pospíšil v rozpravě ke kauze odposlechů prohlásil, že v daném trestním stíhání spatřuje nestandardní kroky. "Bohužel jsme došli do stádia, kdy se u nás nepovolují odposlechy na nejzávažnější trestnou činnost, ale bohužel se povolují na běžnou trestnou činnost," uvedl. Soudce podle zprávy, kterou před tím projednávali poslanci v uzavřené sněmovně, povolil podle Pospíšila také odposlechy prostor Českého rozhlasu v budově Poslanecké sněmovny. Rozhlas ale nakonec podle něj odposloucháván nebyl, a to kvůli kolizi s ochrannou službou sněmovny.

Ministr dále informoval, že v den, kdy byla jmenována vláda Mirka Topolánka, tedy 4. září, nařídil soud odposlechy celkem 46 účastnických telefonních stanic. "Podle znění příkazu jsou uživateli těchto stanic tři policisté, dva politici, dva novináři a jeden lékař. Jeden z policistů má být uživatelem sedmi telefonů, druhý čtyř a třetí jednoho. První z politiků má užívat 19 telefonů a druhý deset. Novináři jsou údajně jeden uživatelem dvou a jeden jednoho telefonu. Lékař pak má užívat dva telefonní přístroje," citoval Pospíšil. Z uvedených informací podle ministra nevyplývá to, že politik užíval 19 telefonů, ale to, že současná legislativa umožňuje odposlouchávat i lidi z okolí dotyčné osoby. "Myslím si, že je to velký problém a velký nešvar právní úpravy," řekl s tím, že 31 odposlechů ze 46 bylo ukončeno na základě pokynu Inspekce ministerstva vnitra 20. září, tedy v den, kdy o nich špičky vlády informovaly.

Politici se přou o interpretaci utajených materiálů. Rozprava se stala veřejnou. Sněmovna se totiž rozhodla zbavit poslance závazku mlčenlivosti. Langer a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí, že potvrzují informace politiků ODS o možných odposleších. Předseda bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD) ale ČTK řekl, že informace "nepotvrzují nic", ani slova o tom, že vyšetřování ovlivňovala bývalá vláda. "Tady to o tom nesvědčí," dodal.

Langer minulý týden vyslovil podezření, že v souvislosti s únikem takzvané Kubiceho zprávy může být odposloucháváno 20 novinářů a ústavních činitelů a že mohou být odposlouchávány i prostory sněmovny, ministerstva vnitra a Českého rozhlasu. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká však později tyto informace označila za nepravdivé. Sociální demokraté nyní chtějí, aby lídři ODS při jednání předložili důkazy pro svá vyjádření, která ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka s odposlechy spojují. Když takové důkazy nedodají, měli by prý odstoupit a socialistům se omluvit.