Ministr zahraničí je už v domácím ošetřování

Lékaři v pátek po měsíci propustili ministra zahraničí Cyrila Svobodu domů z nemocnice. Šéf české diplomacie se zotavoval po autonehodě ve Fakultní nemocnici Motol.

"Starali se o mě tady, ve Střešovicích i v Brně skvěle," řekl Svoboda novinářům těsně po propuštění. Dodal, že jeho zdravotní stav se výrazně zlepšuje. "Není to sice stoprocentní, ale pokrok je znatelný," řekl Svoboda, kterého na cestě z nemocnice doprovázela manželka Věnceslava. V sobotu se ministr chystá na krátkou procházku do lesa.

Do práce by měl přijít poprvé příští týden v úterý. Jak přesně zahájí svůj pracovní program, zatím neví. "Určitě se ale sejdu s vedením ministerstva, abychom si sdělili všechny aktuality. Dlouhodobě se nepochybně musíme věnovat mezivládní konferenci k Evropské unii," uvedl.

Svobodovo auto havarovalo v polovině dubna u Vyškova. Ministr si při nehodě zranil krční páteř. Lékaři brněnské úrazové nemocnice ho museli operovat. Svoboda bude nyní denně docházet do motolské nemocnice na rehabilitace. Dlouhé cesty mu lékaři zatím nedoporučují.