Ministr zahraničí Svoboda se snaží zorganizovat návštěvu Kuby

Ministr zahraničí Cyril Svoboda a jeho úřad se minimálně od letošního června snaží zorganizovat návštěvu šéfa české diplomacie na Kubě. Havana oficiálně na tento zájem nereagovala, neoficiálně má ale Svoboda informace o tom, že není na Kubě žádanou osobou. Svoboda to uvedl v rozhlasovém pořadu Interview BBC. "Pokud jde o mě, mám kufr sbalený kdykoli. Já bych mohl odjet pozítří," řekl k termínu návštěvy. Kdyby na Kubu jel, setkal by se jak se zástupci vlády, tak demokratické opozice. "Je to test, jestli se poměry na Kubě zlepšují, nebo ne," poznamenal.

Podle Svobody bude Česko i příští rok pokračovat v úsilí prosadit v EU tvrdší postoj vůči Kubě. Ministr tomuto postoji neříká tvrdší, ale správný. Podle něj bude záležet na postoji Německa, Polska a dalších zemí a tamějších ministrů, kteří Svobodu v minulosti podpořili. Svoboda v této souvislosti nepřímo zpochybnil výsledky snah EU o měkčí přístup vůči Havaně. "Tady přece platí, že ti ministři musejí mít jasný úsudek demokratů," popsal Svoboda jeden z argumentů, proč by ostatní evropští politici měli český postoj podpořit.

Svoboda neřekl, jak se nyní vyvíjí kauza z počátku listopadu, kdy se objevily informace o tom, že kvůli tvrdému postoji Česka vůči Kubě ministrovi a jeho rodině někdo vyhrožoval zastřelením. Mluvčí policejního prezidia David Kubalák tehdy uvedl, že Útvar pro ochranu ústavních činitelů přijal "adekvátní opatření". Svoboda dnes řekl, že jeho rodina nemá speciální ochranu, ale její příslušníci dostali instrukce, jak se mají chovat.

Česko-kubánské politické vztahy jsou od pádu komunismu v Československu v roce 1989 na bodu mrazu. Důvodem je česká kritika vládnoucího politického režimu na Kubě. Česko se v orgánech OSN několikrát pokusilo prosadit rezoluce kritizující stav lidských práv na Kubě. Naposledy se vztahy obou zemí vyhrotily letos 28. října, když české velvyslanectví v Havaně chtělo slavit státní svátek Česka. Oslavu v tamním hotelu úřady znemožnily. Proti tomu v diplomatické nótě ostře protestovalo české ministerstvo zahraničí.