Ministr zdravotnictví představil sedm reformních zákonů

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) představil návrhy sedmi zákonů, které mají reformovat zdravotnictví v Česku. Tři normy mají změnit péči a tři zdravotní pojištění. Sedmý zákon upravuje vznik univerzitních nemocnic a výzkumu a vzdělávání. Balík zákonů podle jeho slov dává zisk pro všechny - pacienty, nemocnice a lékaře i pro zdravotní pojišťovny. Podle ministra jsou chystané návrhy "odolné proti rozmarům politiků", ale současně nabízejí i nástroje k lepšímu řízení. Zdravotnictví by přesto zůstalo autonomní, dodal. Pacienti nově dostanou možnost připlatit si na lepší péči, například kvalitnější kyčelní kloub, a vybrat si z pojistných programů zdravotních pojišťoven. Základní rozsah péče z veřejného zdravotního pojištění dostanou všichni bez rozdílu vybraného programu.

První část balíku obsahuje zákony o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě. Návrh první normy definuje práva pacientů a umožňuje jejich vymahatelnost. Zajišťuje prý i stejné postavení všem zdravotnickým zařízením. Norma o záchranné službě má upravit financování, zlepšit doby dojezdů a garantovat dostupnost pomoci v celé ČR. Ministr řekl, že by mělo vzniknout 20 nových výjezdových stanic, které by pokryly "bílá místa". Dojezdové časy jsou nyní stanoveny na 15 minut, v řadě míst ale je nemožné je dodržet. Nově budou stanoveny od pěti do 20 minut.

Zdravotního pojištění se týkají návrhy zákonů o veřejném zdravotním pojištění, o dohledu nad zdravotními pojišťovnami a o zdravotních pojišťovnách. První stanoví rozsah péče, která se bude z veřejného pojištění hradit. U jednotlivých ošetření a služeb určí dostupnost a čas, do kdy je pacient musí dostat. Lidé si budou moci také vybrat typ pojistky a připlatit si za nadstandardní výkony. Další zákon by měl zajistit kontrolu či včasnost plateb zdravotníkům. Třetí norma určí míru odpovědnosti pojišťoven a zavede nové účetnictví. Poslední zákon převádí fakultní nemocnice na univerzitní. Z příspěvkových organizací se mají změnit na akciové společnosti.

Autor: Peter Gabaľ