Ministr zdravotnictví: Většina regionů v Česku je bez nových případů nemoci covid-19

Ve většině regionů Česka nejsou žádné nové případy nemoci covid-19. Epidemie má jen lokální ohniska zejména v Moravskoslezském kraji a Praze, dále na Olomoucku a částečně ve Středočeském kraji. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ústav zdravotnických informací a statistiky odhaduje, že by na konci června mohlo být v Česku asi 11 tisíc až 11.400 nakažených. Růst počtu nebude plošný, ale v ohniscích.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo za poslední týden více než pět nových případů jen ve 14 ze zhruba 400 regionů, na něž statistici pro potřeby sledování nákazy zemi rozdělili. "Situace v ČR je konzistentní, nezhoršuje se. Nemáme plošný problém. Většina regionů je prakticky bez výskytů nemoci covid-19. Plošně nemáme problém, ale jsou lokální ohniska," řekl ministr.

Postupné rušení omezení podle něj situaci nezhoršilo. "Všechna data ukazují, že postupné kroky rozvolňovaní nemají negativní plošné jevy a plošně se na populaci nic negativního neodehrává," potvrdil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. V posledním týdnu přibylo nakažených ve čtyřech místech. Noví pacienti většinou nemají příznaky nebo jen slabé obtíže. Nemoc se nešíří mezi zranitelné skupiny, dodal Dušek.

Ministerstvo zdravotnictví se podle Vojtěcha připravuje i na případnou druhou vlnu epidemie. Počítá s posílením krajských hygienických stanic. Změnila se také strategie testování. Kvůli testování zejména v ohniscích nákazy se zvýšil podíl pozitivních testů vůči celkovému počtu testovaných. Odborníci začnou nyní pracovat na studii, která se zaměří na to, kolik lidí ve skutečnosti na covid-19 v Česku zemřelo. Nejvíc obětí tvoří lidé vyššího věku s dlouhodobými onemocněními, častěji muži. Etická komise dala minulý týden k analýze souhlas.