Ministři české a polské vlády jednali o dálnicích i o potravinách

Polsku chybí dálnice, která by propojovala jihopolskou Vratislav či hlavní město Varšavu s Prahou. Uvedl to polský premiér Mateusz Morawiecki po společném zasedání české a polské vlády ve Varšavě. Zmínil se i o možnosti dálnice, jež by z Krakova vedla přes Moravu dál do Rakouska či Maďarska. Lepší silniční propojení by podle předsedy polské vlády zlepšilo česko-polskou spolupráci v ekonomice, turismu nebo výměně zboží. Zatímco Polsko má nyní ve výstavbě nyní 1000 kilometrů dálnic, polský tisk píše o "české dálniční letargii", když se loni v ČR podařilo uvést do provozu jen čtyři kilometry nových dálnic a letos to má být dalších 26 kilometrů. O nutnosti využít polské zkušenosti s výstavbou dálnic se na twitteru zmínil český ministr dopravy Vladimír Kremlík. "O Polsku se mluví jako o zázraku, pokud jde o výstavbu dálnic. Máme se co učit," poznamenal. Premiér Andrej Babiš dnes označil Polsko za jednoho z nejdůležitějších partnerů, se kterým má Česká republika nadstandardní vztahy. Babiš s Morawieckým jednal o evropských tématech i nadcházejícím summitu zemí visegrádské skupiny, který se 12. září uskuteční v Praze.

O budoucí podobě společné zemědělské politiky EU, africkém moru prasat a bezpečnosti potravin mluvil ministr zemědělství Miroslav Toman s polským kolegou Janem Krzysztofem Ardanowským. Toman podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého ocenil, že se díky dialogu a aktivnímu přístupu podařilo situaci týkající se dovozu polských potravin uklidnit. "Na druhou stranu však musím podotknout, že problémy s bezpečností a kvalitou potravin dovážených z Polska přetrvávají," poznamenal Toman. Zmínil například salmonelu u kuřecího masa nebo pesticidy. Svého kolegu proto požádal o aktuální informace týkající se postupu avizované reformy veterinárního dozoru v Polsku. O dvojí kvalitě zboží jednal se svým polským protějškem i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. K hlavním bodům patřila i jaderná energetika, nebo umělá inteligence.

Dalším důležitým tématem v současných česko-polských vztazích je vývoj kolem rozšiřování hnědouhelného dolu Turów v těsném sousedství české hranice severně od Hrádku nad Nisou. Polsko má podle ministra životního prostředí Richarda Brabce v plánu konzultace, ve kterých bude chtít situaci kolem dolu lidem v Libereckém kraji vysvětlovat. S polským ministrem mluvil také o nelegálním přemisťování odpadů. Ještě před tiskovou konferencí po společném jednání ministři obrany podepsali dohodu o spolupráci mezi vojenskými letectvy.