Ministři EU se neshodli na financování rozšíření unie

Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se dnes v Lucemburku podle očekávání neshodli na způsobu, jak financovat rozšíření unie o deset kandidátských zemí, včetně ČR. Zásadní rozpory přetrvávají zejména ohledně toho, jak tyto státy zapojit do nákladné společné zemědělské politiky.

Diplomatické zdroje v Lucemburku novinářům sdělily, že o klíčovém problému přímých zemědělských podpor se v podstatě ani nediskutovalo. "Když dánský ministr Per Stig Möller vyzval kolegy, aby sdělili případná nová stanoviska k této otázce, rozhostilo se kolem stolu úplné ticho," vylíčil jeden z nich začátek debaty.

Při jednání o objemech dotací ze strukturálních fondů a vyrovnávacího (kohezního) fondu Německo navrhlo snížit částku 25,4 miliardy eur doporučovanou Dánskem pro období 2004 až 2006 o čtyři miliardy. Francie, Švédsko a Nizozemsko ho podpořily pochybností, zda navrhovaná částka není pro nové členy moc vysoká.

Čtyři země - Německo, Británie, Švédsko a Nizozemsko - nesouhlasí s návrhem, aby EU některým nováčkům včetně ČR poskytla v prvních letech po vstupu kompenzace, které by zaručily, že jejich rozpočtové postavení vůči unii nebude horší než před přistoupením. Tyto země souhlasí pouze s takovými úhradami, které by zaručily, že se noví členové neocitnou v mínusovém postavení. Dánský ministr Möller na to reagoval poukazem, že navrhované kompenzace budou stát každého občana Evropské unie v letech 2004 až 2006 pouhá dvě, nanejvýš tři eura. Úterní nesoulad nevěští nic dobrého před summitem EU, na kterém se mají nejvyšší představitelé "patnáctky" ve čtvrtek a v pátek v Bruselu dohodnout právě o těchto otázkách.