Ministři financí EU schválili český makroekonomický program

Ministři financí Evropské unie schválili v úterý aktualizovaný český makroekonomický program. Zprávu Evropské komise na toto téma schválili ministři financí 25 zemí bez debaty, stejně jako programy stability čtyř zemí eurozóny - Rakouska, Nizozemska, Švédska a Lucemburska. Obdobně hladce byla schválena opatření, která přijaly Česká republika, Polsko, Slovensko, Kypr a Malta pro odstranění nadměrného rozpočtového deficitu. Ministři se ztotožnili s prosincovým hodnocením Evropské komise, že tato opatření zatím postačují pro dosažení hranice tříprocentního schodku veřejných financí ve lhůtách, které si tito noví členové EU vytyčili. ČR chce stlačit deficit pod tři procenta HDP do roku 2008, aby mohla vstoupit do eurozóny do roku 2010.

Rada EU se ve shodě s komisí domnívá, že ČR tohoto cíle dosáhne, pokud vláda skutečně provede plánované škrty ve veřejných výdajích. Za riskantní považuje vývoj ve vzdálenější perspektivě, pokud nebudou zavedeny reformy, které vezmou v úvahu zvýšené náklady na zdravotnictví a důchody spojené s očekávaným stárnutím obyvatelstva. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky jsou to obvyklé výtky, jejichž naléhavost se nemění. Za hlavní sdělení považuje souhlas Rady EU s českým konvergenčním programem. Zdůraznil, že výsledky české ekonomiky budou letos výrazně lepší, než tento program předpokládal. Ani pak nepočítá s jeho výraznější změnou. "Je lepší mít seriozní a konzervativní program, než nějaký revoluční, který nebudeme schopni už za dva roky plnit," uvedl a poukázal na maďarskou zkušenost. "Ambice jsou dobrá věc, ale je třeba slibovat jen to, co můžeme dodržet," dodal ministr.

Ministři souhlasili s návrhem EK pokračovat v proceduře pro překročení povoleného deficitu vůči Maďarsku. V tomto případě dospěla komise k závěru, že opatření vlády nestačí, aby byly splněny cíle vytyčené v maďarském makroekonomickém programu, a tudíž vznikly v roce 2008 podmínky pro zavedení eura.