Mise zachránila na Srí Lance život 40 dětem a ošetřila 5000 lidí

Nejméně 40 dětem zachránili na Srí Lance životy zdravotníci z dobročinné mise Hand for Help a během 78 dní ošetřili celkem 5168 pacientů. Na jihu země v okolí města Galle postiženém koncem prosince ničivou vlnou cunami pomohli v polní ambulanci a hlavně při výjezdech do terénu přibližně 3400 dětem. Uvedla to mluvčí mise Jana Eichlerová.

Mise na Srí Lance končí a nyní tam zůstávají pouze dva vedoucí, dva technici a jeden zdravotník. Jednají o předání české polní ambulance nedaleké srílanské porodnici. Zdravotník stále ošetřuje místní obyvatele. "Naše polní ambulance byla účinnější pomocí než mnohatunové zásilky léků, s nimiž si příjemci nevěděli rady. Pracovali jsme přímo s lidmi, kteří pomoc potřebovali," uvedla Eichlerová. V dobrovolném týmu se na Srí Lance vystřídalo 41 členů - 17 lékařů, 14 zdravotníků se středním vzděláním, sedm techniků a tři vedoucí. Pracovali zadarmo, na pokrytí nákladů obdrželi od Hand for Help 1200 dolarů měsíčně, tedy 30.000 korun. Tři dobrovolníci museli misi opustit kvůli onemocnění.

Náklady na misi bez stanů dosáhly zatím více než 14 milionů korun a HfH z nich zatím zaplatila téměř 11,3 milionu. Pro vyslání mise získala peníze od sponzorů a počítá ještě s dalšími příjmy, aby na misi neprodělala. Řadu mecenášů odradila podle Eichlerové nepříznivá kampaň v českých médiích. Některá z nich kritizovala malou vytíženost zdravotníků především v porodnici. "Mrzelo nás to. Vždyť jsme do terénu vyráželi v sedm hodin ráno, vraceli se v deset v noci a sotva motali nohama," prohlásila zdravotní sestra Zuzana Kosařová. Denně čeští zdravotníci ošetřili průměrně 66 lidí. Péče o jednoho z nich vzhledem k celkovým nákladům na misi stála kolem 2700 korun. Použili například léky za zhruba 1,3 milionu korun.