Mladí Češi a Němci společně opraví hřbitov na Bruntálsku

Chátrající evangelický hřbitov v České Vsi na Bruntálsku začali opravovat mladí dobrovolníci z Česka a Německa. Opraví rozpadlou hřbitovní zídku, budou pracovat na údržbě náhrobků a zeleně hřbitova, vybudují i novou přístupovou cestu. Hřbitov je poslední celistvou památkou na německy mluvící evangelíky ve východním podhůří Jeseníků, kteří byli po válce odsunuti, řekl ČTK koordinátor projektu Pavel Kuča. Do záchrany místní památky se pustili dobrovolníci už před rokem. Tehdy vysekali houští a ze země vytáhli náhrobky, které se letos pokusí opravit. Další náhrobní kameny jim přiveze soukromý zemědělec ze zrušeného hřbitova v sousední, zaniklé Dluhé Vsi.

Na zakázku bude opravena i kamenná zvonička, která je viditelná z okolí a dává hřbitůvku romantický ráz. "Je to moc pěkné místo, zveme všechny lidi z Krnovska a Jesenicka, kteří mají podobný pohled na svět, aby se přišli podívat, provedeme je. Prohlídka bude celý týden. Mohou přijít také ve čtvrtek na večerní táborák, kdy se k nám připojí členové organizace Sudetoněmecká mládež (Sudetendeutsche Jugend) ze Spolkové republiky, která u nás objevuje zajímavá místa," uvedl Kuča.

Hlavním organizátorem akce je sedmašedesátiletý krnovský rodák Horst Kaller, který musel v šesti letech odejít do Bavorska. "Všichni mí předkové z otcovy strany žili v evangelických obcích Krnovska. Sám bych se do oprav nepustil, ale iniciativa mladých Čechů mě natolik vzala za srdce, že jsem se přidal," řekl ČTK Kaller, který je dnes důchodce a žije v Krnově. Akce pořádá vlastník památky, krnovský sbor Českobratrské církve evangelické. Celý projekt financují Česko-německý fond budoucnosti, Heimatkreis Jägerndorf e. V. (občanské sdružení Domovský okres Krnov sdružující vyhnance z Krnovska žijící ve Spolkové republice) a krnovský sbor Českobratrské církve evangelické.

Autor: Peter Gabaľ