Mladí Češi mají šanci získat snadněji práci na Novém Zélandu

Dohodu, která umožní mladým Čechům získat snadněji krátkodobé zaměstnání na Novém Zélandu, podepsali v podnělí na Hradě zástupci obou zemí v přítomnosti generální guvernérky Silvie Cartwrightové a prezidenta Václava Klause. "S potěšením mohu konstatovat, že dohodu začneme uplatňovat již v březnu," uvedla Cartwrightová, která je v ČR na třídenní návštěvě.

Dohoda se bude týkat stovky turistů. "Možná někdy v budoucnu se dostaneme k jednání o změně," odpověděla guvernérka na dotaz, zda 100 lidí není příliš málo. Podobnou smlouvu uzavřel Nový Zéland s řadou dalších států. Mnohé země mají zájem na zvýšení tohoto počtu, vysvětlila.

"Dohoda je dobrým začátkem," soudí Klaus. S ohledem na vzdálenost Prahy a Nového Zélandu a velikost obou zemí je to podle něho "dost dobrý počet".

Mladí Češi budou moci na Novém Zélandu získat snadněji povolení ke krátkodobému zaměstnání, kterým si vydělají například na pokrytí části nákladů spojených s jejich cestou. Letenka na Nový Zéland přijde Čechy zhruba na 30.000 korun. Dohoda o "pracovní dovolené" se týká lidí ve věku 18 až 30 let. Vybraní Češi obdrží maximálně roční vízum. Na jeho základě jim novozélandské úřady při příjezdu na ostrovy udělí pracovní povolení. Novozélandští občané budou moci na území ČR pracovat bez povolení.