Mladí Češi možná díky VyVoleným porozumí slovenštině

Mladí diváci reality show televize Prima VyVolení se budou muset vypořádat se slovenštinou. Pětici českých soutěžích totiž televize Prima přestěhovala kvůli sporům s majiteli objektu a pozemku o nájemném z pražské vily do vily v Bratislavě k osmi slovenským kolegům z obdobné show televize JOJ. V záznamech z vily, které televize vysílá každý den, bude tedy určitě znít slovenština. Česká mládež s ní má ale problémy, často jí nerozumí, řekla ČTK Naďa Vokúšová ze Slovensko-českého klubu. Myslí si tedy, že by česko-slovenská reality show mohla pomoci mladým lidem, aby do slovenštiny pronikli a přestala pro ně být cizím jazykem. Slovenština by prý mohla pořad "okořenit". Kromě diváků s ní mohou mít problémy i někteří čeští soutěžící. "Možná občas nebudou rozumět některým slovíčkům. Ale myslím si, že se do slovenštiny velmi rychle dostanou díky bezprostřednímu kontaktu se slovenskými spolubydlícími," podotkla Vokúšová.

Osmnáctiletá studentka Kateřina přiznává, že slovenštině moc nerozumí. Se Slovákem se domluví jen s problémy. První vysílání VyVolených ze Slovenska sledovala a všemu nerozuměla. Musela se rodičů ptát, co některá slovíčka znamenají. "Přijde mi zvláštní, že má se slovenštinou problémy, když je to jazyk velmi podobný českému. Je to asi tím, že se s ní odmalička na rozdíl od nás nesetkávala třeba v televizi," uvedla její matka.

Podle Vokúšové mohou média za to, že české děti slovenštině nerozumí. "Bojujeme už od rozdělení federace s Českou televizí, která má dokonce ze zákona dané, že musí vysílat v jazyce národnostních menšin žijících na území Česka. Slovenská menšina je největší, je tu kolem 400.000 Slováků. Česká televize ale až na výjimky nezařazuje pořady, ve kterých by byla slovenština slyšet," poznamenala. Na Slovensku ale takový problém není. Tamní televize dávají české nebo česky dabované filmy a lidé sledují i české televizní stanice. Je to takový začarovaný kruh. Česká televize nechce dávat slovenské pořady, protože se bojí, že klesne sledovanost, protože tomu nebudou diváci rozumět. Tím se ale zvyšuje počet Čechů, pro které je slovenština cizí, podotkla Vokúšová.

Příchod pětice českých účastníků reality show do vily v Bratislavě sledovalo v Česku 1,98 milionu diváků. VyVolení byli podle peoplemetrového měření nejsledovanějším pořadem pondělního večera mimo zpravodajství. Pořad tak porazil i Výměnu manželek v televizi Nova, která v posledních týdnech pravidelně zaujímala první místo v pondělní sledovanosti. Výměnu manželek zhlédlo 1,7 milionu diváků, pátý seriál České televize Nemocnice na kraji města po 20 letech sledovalo 934.000 diváků.