Mlynář doručil na úřad vlády rezignaci na funkci ministra, demisi zvažují i další ministři

Vláda premiéra Stanislava Grosse přišla o dalšího člena. Na úřad vlády doručil v sobotu ráno rezignaci ministr informatiky Vladimír Mlynář. Po třech lidoveckých ministrech, kteří podali demisi ve čtvrtek, se stal čtvrtým členem vlády, který opouští původně osmnáctičlenný kabinet. Další ministři se k tomuto kroku chystají, či jej zvažují.

"Rozhodl jsem se splnit svůj veřejný slib, že podám demisi ihned, pokud Unie svobody nevystoupí z vlády," řekl novinářům předtím, než rezignaci předal řediteli premiérovy kanceláře. Na úřadu se zdržel asi pět minut. Uvedl, že mluvil s Grossem a že spolu ještě budou hovořit. Mlynář by chtěl Grossovi poděkovat za spolupráci. "Vážil jsem si účasti v této vládě, ale na cestě, kterou se tato vláda vydala se Stanislavem Grossem, už ji následovat nemohu," uvedl v narážce na páteční parlamentní hlasování o nedůvěře, jež vláda přežila jen díky komunistům. Mlynář, který není poslancem, poznamenal, že si musí najít zaměstnání. Konkrétní nebyl. Ke svému vztahu k US-DEU řekl, že to bude záležet na jejím dalším počínání.

Další dva unionističtí ministři, spravedlnosti a obrany Pavel Němec a Karel Kühnl zatím demisi nepodali. Vedení US-DEU nicméně v pátek večer dospělo k závěru, že nejlepším řešením politické situace by byla demise celé vlády. Pokud tak kabinet neučiní, rezignují i Němec s Kühnlem.

Zatím nejasný je postoj ministra vnitra Františka Bublana, nominovaného do vlády za ČSSD. Ministr jednal s premiérem a sdělil mu, že setrvání ve funkci zatím dále zvažuje, řekla ČTK jeho mluvčí Radka Kovářová. Během jednání s premiérem podle mluvčí nepadly žádné termíny, protože ministr chce mít čas si své další kroky řádně rozmyslet.

Vládu chce opustit šéf Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš, nestraník, jehož nominovala ČSSD. Podobný krok zvažují ministři školství a průmyslu Petra Buzková a Milan Urban (oba ČSSD). Urbanův mluvčí Ivo Mravinac ČTK řekl, že ministr si své působení v kabinetu rozmyslí během příštího týdne. Nejistá je i další vládní kariéra vicepremiéra pro ekonomiku, nestraníka Martina Jahna.