Módní fretky vytlačují z českých domácností psy a kočky

Kouzlu roztomilých růžových čumáčků propadá stále více českých chovatelů. Vedle tradičních mazlíčků si v posledních letech pořizují fretku, přítulné zvířátko, jehož předností je hbitost a aktivita. Vodí je na procházky, předvádějí v soutěžích a snaží se i vycvičit. Oceňují na nich hravost i poměrně nenáročný chov. Většinu dne totiž toto zvíře prospí.

"Stále častěji se stává, že si lidé ke kočce a psovi pořizují fretku. Po letech však zjistí, že jim vyhovuje nejvíc. Má totiž od každého trošku. Jako s pejskem se s ní dá chodit na procházky, ale nemusí. Má také kočičí hravost a svéhlavost," řekla ČTK předsedkyně klubu Chovatelů a příznivců fretek Petra Nerandžičová.

Podle chovatelů jsou fretky povahově "někde mezi psem a kočkou". "Fretka je ale aktivnější a čipernější. Je to zvíře, se kterým se člověk nenudí. Není jako kočka, která když zestárne, přestane si hrát. Je hravá celý život," chválí zvíře Nerandžičová. Podle ní spousta lidí dnes dává přednost fretkám před tradičními kočkami a psy. Paničky s fretkami na vodítku ovšem stále vzbuzují pozornost. "Někdo to může brát jako módu. V USA je to třetí nejrozšířenější domácí zvíře, hned za psem a kočkou. V Česku však zatím chov fretek není tak masový, jako je jinde ve světě," řekla Nerandžičová. Může za to prý nedostatek informací. Jen v posledních letech se na trhu objevil dostatek literatury a k popularizaci zvířátek přispěla i internetová osvěta v češtině. Chovatelé na fretkách oceňují, že je to zvíře výhodné pro zaměstnané lidi. Aktivitu totiž zpravidla projevuje ráno a večer, zatímco přes den spí a to až 18 nebo 20 hodin. Na rozdíl od psa se netrápí, že je celý den doma sama.