Moravská vína získala při testech kvality v Bruselu šest medailí

Moravští vinaři získali na 46. ročníku mezinárodního konkurzu vína Monde Selection v Bruselu šest cenných kovů, jednu bronzovou a pět stříbrných medailí. Domácí vinaře na soutěži reprezentovali čtyři vinaři s celkem 12 vzorky vín. ČTK informaci získala na stránkách Svazu vinařů České republiky a Národního vinařského centra. Nezávislý institut Monde Selection byl založen v roce 1961, je tedy jedním z nejstarších organizací věnující se hodnocení kvality zboží. Institut testuje především kosmetické výrobky, tabák, čokoládu a alkoholické nápoje. "Soutěž vín má mezi odborníky velký zvuk, protože v hodnotící komisi zasedají před evropští znalci vín. Nad soutěží navíc převzala patronát Mezinárodní organizace révy a vína," řekla ČTK Jana Škrletová ze společnosti Omnimedia, která zastupuje Svaz vinařů.

Nejlépe si v konkurenci vinařů z 15 evropských zemí vedl vinař Oldřich Drápal z Brna, který se specializuje na výrobu slámových vín. Do soutěže přihlásil dvě vína a obě získala stříbrnou medaili. Dva cenné kovy získaly také Moravské vinařské závody Bzenec, po jedné medaili pak firmy Znovín Znojmo a Spielberg CZ.

Dalšího úspěchu dosáhla moravská vína na světové soutěži Chardonnay du Monde, která se každoročně koná v Chateau des Ravatys, sídle Pasteurova institutu. V konkurenci 949 vzorků vín ze 38 zemí získala stříbrné medaile dvě ze čtyř přihlášených vín z Moravy, a to ledové víno Chardonnay ročník 2005 z Vinných sklepů Valtice a výběr z bobulí Chardonnay ročník 2006 ze Znovínu Znojmo.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.