MZV kritizuje odklad rozšíření schengenského prostoru na rok 2009

Odklad rozšíření schengenského prostoru na začátek roku 2009 Českou republiku "silně znepokojuje". Uvedlo to v úterý ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení. Znamená to podle něj "prodloužení nynějšího nežádoucího stavu, kdy čeští občané nemohou plně užívat jedné ze základních svobod Evropské unie, svobody volného pohybu osob". Ministr zahraničí Alexandr Vondra také řekl, že český stát bude dál usilovat o rozšíření Schengenu, a tím i zrušení kontrol na vnitřních hranicích EU, v "odpovídajícím časovém termínu".

Z pondělního vyjádření mluvčího místopředsedy Evropské komise Franka Frattiniho vyplynulo, že plán rozšíření schengenského prostoru o nové členy EU do podzimu roku 2007 nebude splněn. Prý je nutné přijmout nový časový harmonogram pro spuštění databáze, možný náhradní termín však mluvčí neuvedl.

Takzvaný Schengenský informační systém II má obsahovat i biometrická data, jako jsou digitální podobizny a otisky prstů. Podle původních plánů měl začít fungovat od března příštího roku, aby po půlročním testování bylo možné zrušit kontroly na vnitřních hranicích EU, takže by čeští i slovenští občané mohli volně cestovat po unii bez hraničních kontrol. Podle Frattiniho mluvčího však tvorbu databáze, jenž je technickou duší celého systému, provázejí problémy, které si vyžádají odklad.