Na Karvinsku se v pondělí část restrikcí neuvolní

Na Karvinsku se v pondělí nezruší zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních, nepovolí se ani hromadné akce nad 100 osob. Je to reakce na situaci v Dole Darkov. Plošné testování v souvislosti s tamní situací odhalilo 212 případů onemocnění covid-19, řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření podle něj budou vyhlášena bez časového omezení, čeká jejich platnost nejméně týden až 14 dní. Vojtěch uvedl, že přes zachování restrikcí by mohla být udělena výjimka pro odehrání utkání fotbalové první ligy.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo k 16:00 odebráno 2393 vzorků. "Celkem 212 pozitivních případů, 154 jsou zaměstnanci, z toho šest pendlerů z Polska. Padesát čtyři jsou pozitivní rodinné kontakty a pak jsou tam čtyři zaměstnanci z jiných dolů, ČSM a ČSA," řekl Vojtěch. Podle ministerstva zdravotnictví prověřují hygienici dalších 652 kontaktů, kterým nařídili karanténu a vyšetření na covid-19. Situace v rámci celého kraje ale podle Vojtěcha není závažná, problém je lokální. Zavření Dolu Darkov zatím není na místě.

V Česku zatím přibylo 42 potvrzených případů nemoci covid-19, od začátku epidemie se koronavirem nakazilo 8932 lidí. Počet úmrtí s nemocí covid-19 zůstává na 315. Nakažených je aktuálně 2554 lidí, 6063 se vyléčilo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k 17:30. Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísá. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. Podle hygieniků jsou nyní problémem lokální ohniska, v současné době zejména na Karvinsku v Dole Darkov. Nejvíce případů nákazy je stále v Praze, a to 2032. Následuje Moravskoslezský kraj s 1467 infikovanými a Středočeský kraj s 1049 nakaženými. Naopak nejnižší počet lidí s covidem-19 je na jihu Čech a na Vysočině. V Jihočeském kraji onemocnělo 181 lidí, na Vysočině o čtyři víc.