Na letecké základně v Náměšti začíná přestavba, část platí NATO

Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku začala modernizace. Práce na přistávací dráze, rozšíření ploch pro parkování letounů a vybudování moderního spojení mají být ukončeny v listopadu. Na jejich úhradě se bude polovinou podílet Severoatlantická aliance, řekl ČTK velitel základny Martin Hejra. "Krok za krokem se bude základna budovat do stavu podle představ NATO," uvedl. Letadla aliance mohou na základně přistávat již nyní. "Jediný problém jsme měli s velkokapacitními letouny kvůli provozním plochám," přiblížil velitel. NATO přispěje celkem 400 miliony, protože chce základnu v budoucnu více využívat pro svoje účely. Modernizace potrvá do roku 2010. Investice se budou ročně pohybovat kolem půl miliardy. Česká armáda zde přitom má mít jen vrtulníky.

Letos na koncích 2400 metrů dlouhé přistávací a vzletové dráhy nahradí travnatou plochu asfaltové pásy. Mají zvýšit bezpečnost letadel, která by v havarijní situaci vyjela z dráhy. Zároveň bude instalováno brzdicí zařízení podle požadavku NATO. Pro letadlo, které nemůže zastavit, je zatím na konci dráhy systém lan; zvednou se a stroj zachytí jako do sítě. Letos navíc přibude brzdicí lano, které se natáhne na dráhu při příletu letounu NATO. V havarijním stavu pilot vysune hák, který se za lano zachytí. Stroj se zastaví pomocí brzdicích bubnů. Do listopadu se také rozšíří plochy kolem stanovišť, aby se na nich bez problémů mohly pohybovat i velkokapacitní letouny. "Aby se dokázaly otočit, aby se k nim dalo dojet s těžkou kolovou technikou a přeložit náklad," vysvětlil Hejra. Investice se budou týkat i vybíjení a nabíjení zbraní, světel na dráze a instalace telekomunikačních optických kabelů.

Koncem loňského roku z Náměště odešli vojáci základní služby a byla zrušena 32. základna taktického letectva. Nahradila ji 22. základna, která se stala první profesionální leteckou základnou české armády. Pod tento útvar spadá 500 lidí. "Letadla na základně již nemáme žádná, všechno je přemístěno do Pardubic," upřesnil velitel. V Náměšti se cvičí skupina záchranářů a leteckých návodčích. Od ledna 2008 zde zahájí provoz vrtulníková základna, která dosud sídlí v Přerově. Počet pracovníků se pak zvedne na 1800.