Na Novojičínsku přibylo vojáků, kteří utíkají od útvarů

Rapidní nárůst počtu vojáků základní služby, kteří utíkají od útvarů nebo se k němu včas nevracejí, zaznamenali za posledních šest měsíců policisté na Novojičínsku. "Nárůst vojenských trestných činů je značný. Během prvního pololetí loňského roku jsme podobných případů zaznamenali sedm. Letos jich už je 21. Nejčastěji přitom jde o zběhnutí či svévolné opuštění vojenské posádky," řekl ČTK ředitel novojičínské policie Karel Třetina. Podle něj tento trend ovlivňuje asi fakt, že jde o poslední vojáky základní služby, kteří vojnu už neberou příliš vážně. "Asi nemají důvod se k útvarům vracet," řekl.

Koncem letošního ledna policejní rada obvinil z opuštění vojenské posádky a úmyslného vyhýbání se vojenské službě mladíka z Přerovska, který bez potřebných povolení opustil posádku v Hodslavicích na Novojičínsku. "Snažil se vyhnout vojenské službě. Od útvaru se odloučil koncem září 2003 a vrátil se až v polovině letošního ledna," řekla ČTK mluvčí novojičínské policie. V březnu ze stejné posádky na 13 dnů utekl vojín z Frýdku- Místku. "Po celou dobu o sobě nedal vědět. Navíc po návratu odešel na vycházku a opět se nevrátil," dodala mluvčí.

Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany ČTK potvrdil, že nejčastějšími zločiny spáchanými vojáky základní služby je právě zběhnutí a svémocné odloučení. Na republikové úrovni však podle něj těchto případů, jako je tomu na Novojičínsku, rapidně nepřibývá. "U vojáků základní služby poklesla během prvního pololetí trestná činnost o 50 procent. Souvisí to s připravovanou plnou profesionalizací armády a ubývajícím počtem vojáků základní služby. Tezi o špatné morálce a zvýšené kriminalitě posledních vojáků základní služby nelze potvrdit," uvedl.

Podle něj poslední vojáci základní služby nejsou zvýhodněni ani při udělení trestu. V úvahu přichází řada kázeňských opatření jako důtka, zákaz vycházek, vězení a snížení hodnosti o jeden stupeň. "Fakt, že se jedná o poslední vojáky základní služby, nemá na řešení jejich kázeňských přestupků vliv. V případě vězení musí voják základní služby dny strávené v trestu nasluhovat i po stanoveném termínu hromadného propuštění do zálohy," uzavřel.