Na přemístění vepřína v Letech podle premiéra nebude mít vláda peníze

Na přemístění vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, nebude mít podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) vláda peníze. Současná vláda podporuje vznik nového památníku vedle vepřína, řekl Topolánek. Se zachováním vepřína na místě, kde za války zemřelo 326 lidí, ale nesouhlasí Výbor pro odškodnění romského holokaustu.

"Každá vláda zatím slíbila, že problém Letů vyřeší, ale žádná vláda nenašla tolik peněz na to, aby realizovala ten záměr přemístění vepřína. To se nepodaří nikomu, tolik peněz v rozpočtu nikdo nenajde," řekl Topolánek. Odhady na přestěhování vepřína se pohybovaly ve stovkách milionů korun, nejvyšší dosáhly 800 milionů. Podle premiéra je nový záměr památníku, který mu představili Romové z jižních Čech před několika týdny, důstojným vyústěním mnohaleté diskuze. Náklady na novou podobu památníku by se měly pohybovat v milionech, maximálně desítkách milionů korun. Na financování by se podle premiéra měl podílet stát, kraj, obec i samotní Romové.

Se zachováním vepřína na místě bývalého tábora ale nesouhlasí Výbor pro odškodnění romského holokaustu. "Pozůstalí po obětech a vězňové romských koncentračních táborů nedovolí, aby za současné situace, kdy je hanobeno místo, kde ti lidé umřeli, když tam ten prasečák je, aby se tam stavěli nějaké pomníky. Vždyť to by byl paradox," řekl ČTK předseda výboru Čeněk Růžička.

Autor: Peter Gabaľ