Na slavkovském bojišti byl vysazen dub pro oběti slavné bitvy

Úctu potomků vojáků Napoleonovy armády k obětem Bitvy tří císařů symbolizuje v sobotu vysazený dub na slavkovském bojišti. Strom ze severovýchodní Francie stojí při památníku Mohyla míru u obce Prace na Brněnsku. Objekt připomíná střet, který si vyžádal 40.000 životů. Region tvořený rozlehlým slavkovským bojištěm se již nyní připravuje na příští rok, kdy se v rámci 200. výročí bitvy budou konat četné vzpomínkové akce. Nejdůležitější se budou odehrávat právě u Mohyly míru. Její výstavbu před sto lety inicioval kněz Alois Slovák. Výsadbou stromů ze zemí, jejichž vojáci bojovali u Slavkova, chce muzeum navázat na Slovákovu práci.

Francouzský dub byl vysazen vedle stromu, který má připomínat památku duchovního. Sazenice byla přivezena z Moselska, z obce Ay-sur-Moselle. Tato vesnice má již od 90. let čilé styky s obcí Podolí, která leží na bojišti. Ještě letos v září by měl být vysazen u mohyly strom zastupující Rusko. Bude pocházet z Borodina, kde se odehrála jedna z klíčových bitev Napoleonova tažení Evropou. Rakouský strom se u památníku objeví na jaře příštího roku.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805. Napoleonova armáda zvítězila nad spojenými vojsky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Slavný válečný střet si každý rok připomínají stovky milovníků vojenské historie z celé Evropy. Scény z bitvy, které předvádějí v dobových vojenských uniformách, pravidelně sledují tisíce zvědavců. Jen při hlavní zinscenované bitvě je pravidelně použito 300 kilogramů střelného prachu.