Na Strahově byl objeven další dobový opis opery Don Giovanni

Sbírka hudebnin premonstrátského kláštera v Praze na Strahově obsahuje donedávna neznámý fragment partitury Mozartova Dona Giovanniho. Nově nalezený dobový opis opery vznikl v návaznosti na světovou premiéru díla v Praze v roce 1787. Muzikoložka Milada Jonášová v časopise Hudební věda nyní publikovala názor, že svazek možná původně náležel cembalistovi a skladateli Janu Křtiteli Kuchařovi, který ho potřeboval jako předlohu pro vytvoření klavírního výtahu opery.

Mozartův rukopis opery je uložen ve Francouzské národní knihovně v Paříži. Jeho několik dalších dobových opisů, které odborníci počítají mezi prameny s největší výpovědní silou hned po skladatelově autografu, pochází právě z Prahy. Nyní objevenou partituru velké části druhého dějství z pražské opisovačské dílny Antona Gramse k nim česká badatelka podle významu rovněž řadí.

V archivu pražské konzervatoře je uložen několikasvazkový kompletní opis Dona Giovanniho pocházející ze sbírky Pražana Fritze Donebauera. Československý stát jej zakoupil v roce 1934 v berlínské aukci a předal tehdy Mozartově obci v Praze. Je to partitura, z níž zřejmě Mozart dirigoval ve Stavovském divadle a podle které vznikaly další opisy.