Na výstavu květin Flora zavítá podle pořadatelů 35.000 lidí

Ve znamení okrasných dřevin, růží, gladiol, lilií a jiřinek bude letošní letní etapa mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, kterou v druhé polovině příštího týdne ožije olomoucké Výstaviště Flora. Pořadatelé počítají s tím, že letos projde branami nejméně 35.000 lidí. Josef Roušar z Výstaviště Flora řekl, že letní etapy výstav Flora se zúčastní 96 především tuzemských vystavovatelů, kteří své výpěstky představí na 1698 metrech čtverečních výstavní plochy.

Prostory hlavního pavilonu A zaplaví pestrá směs školkařských okrasných výpěstků a květin vrcholného léta. "Neobvyklý protipól přirozené krásy živých květin vytvoří v hlavní expozici umělecké artefakty z kovaného železa. Kovářská díla budou pocházet ze sbírek nedalekého hradu Helfštýn, na kterém se každoročně koná mezinárodní sympozium uměleckých kovářů," uvedl Roušar.

Pavilon H bude zase zaměřen na sušené květiny a v pavilonu G se odehrají Letní zahradnické trhy, kterých se letos zúčastní 163 firem. "Zahradnické trhy budou zaměřené na nabídku květin, zahradnické mechanizace, pomůcek a potřeb," dodal Roušar. Letošní ročník výstavy Flora podle něj zpestří expozice velvyslanectví Jihoafrické republiky. "Představí typického zástupce jihoafrické flory - sukulenty rodu Lithops, takzvané živé kameny," uvedl Roušar.

Mezinárodní výstava květin Flora a Letní zahradnické trhy budou zahájeny ve čtvrtek 19. srpna a potrvají do neděle 22. srpna.