Nadšenci si u Lysic připomenou tankovou bitvu u Kurska

Největší tankovou bitvu druhé světové války, která se odehrála v červenci 1943 u ruského Kurska, si v polovině srpna připomenou v Lysicích na Blanensku milovníci vojenské historie. Připravují bojovou ukázku, v níž se představí asi 50 tanků a 500 nadšenců v dobových uniformách. Nad bojištěm by měl při bitvě prolétat historický vojenský letoun.

"Akce se připravuje čtyři měsíce. K vidění v ní budou nejen sovětské tanky T-34, ale i zrekonstruovaný těžký německý tank Tiger," řekl dnes ČTK lysický starosta Luděk Baláč. Bojová ukázka by měla být jednou z největších uskutečněných v Česku.

Hlavním pořadatelem je Klub vojenské historie - pancéřové techniky z Letovic. Jeho členové přísně dbají na to, aby také všechny detaily výzbroje a výstroje odpovídaly skutečnosti. Více informací o bitvě nabízí internetové stránce www.kvh-pt.wz.cz/.

Kursk znamenal pro Němce katastrofu a konečný obrat ve vývoji války v Rusku. Rudá armáda po bitvě nastartovala postup směrem k hranicím takzvané Třetí říše. Adolf Hitler přitom potřeboval u Kurska zvítězit a soustředil proto v oblasti veškeré zálohy, jež měl k dispozici. Mohutné přípravy nebylo možné docela utajit. Sovětské velení nechalo položit půl milionu min, 300.000 civilistů vykopalo ručně 5200 kilometrů zákopů a protitankových příkopů. Na obou stranách bylo při bitvě nasazeno zhruba 7500 tanků a více než 4700 letadel. Proti 900.000 německých vojáků stanulo 1,9 milionu rudoarmějců.