Náměstek Pekala: Rozhodnutí o základně lze čekat na podzim

Rozhodnutí o umístění americké protiraketové základny v Evropě zatím nepadlo a lze ho očekávat na podzim. Po setkání se zástupci českého ministerstva zahraničí to ČTK řekl náměstek šéfky diplomacie USA Mark Pekala. Pentagon by se měl při výběru lokality rozhodovat mezi Českou republikou a Polskem. "Hovořili jsme o projektu protiraketové obrany, hovořili jsme o summitu NATO, který se uskuteční v listopadu v Rize, mluvili jsme o vzájemných a regionálních vztazích," řekl Pekala po schůzce s náměstkem Tomášem Pojarem. Podle Pojara čekají čeští diplomaté na to, až Američané vyhodnotí zprávy expertů, kteří si v Česku a Polsku prohlédli několik vytypovaných lokalit. V Česku navštívili vojenské újezdy Libavá, Boletice a Brdy. Poté by měly Spojené státy některou zemi oslovit.

Evropská základna by měla být součástí takzvaného protiraketového deštníku americké armády a měla by zničit případné nepřátelské rakety vypálené zejména z Íránu. USA již mají podobné základny například na Aljašce či na Marshallových ostrovech.

Základna v Evropě by měla zahrnovat dvě části: raketovou se zhruba desítkou střel a radarovou. Není vyloučeno, že jedna z nich může být v Česku a druhá v Polsku. Za takové řešení se přimlouvá například i český ministr zahraničí Alexandr Vondra. "Řešením by mohla být jakási dělená varianta," uvedl na středeční konferenci Argumenty pro zapojení České republiky do projektu protiraketové obrany, která se konala ve středu v Praze.