Návštěvníci pražské zoo si mohou prohlédnout nový výběh opic

Nový venkovní výběh pro čtyřčlennou rodinu orangutanů a pár gibonů si mohou od soboty prohlédnout návštěvníci pražské zoo. Lidoopi si nové prolézačky, kmeny stromů i lana užívali už od června. Venkovní voliéra navazuje na Indonéskou džungli, a zvířata si tak mohou vybrat, kde chtějí být. Otevřena bude ale jen v létě. Ředitel zahrady Petr Fejk při otevření expozice uvedl, že její vybudování stálo čtyři miliony korun. Při zkušebním provozu se podle něj ukázalo, že opice nový výběh vítají a využívají i všechny připravené prolézačky. Orangutani a giboni mají k dispozici 350 metrů čtverečních, součástí výběhu je i potok. Lidé na zvířata vidí velkými prosklenými "výlohami". Zajímavý pohled je hlavně na gibony, kteří předvádějí zajímavé akrobatické kousky, když přeskakují ze stromu na strom. Radost divákům udělají i dvě mláďata orangutanů.

Fejk podotkl, že během léta v zoo otevřou několik nových expozic. Měli by tak nahradit místa a výběhy, které poničila povodeň před třemi lety. Tehdy byla zaplavena polovina území zoo, zničeno mnoho pavilonů a zahynula také řada zvířat.

Vyvrcholením letních novinek bude podle ředitele zpřístupnění expozice vodního světa a opičích ostrovů, kde budou lidé volně procházet mezi ptáky a lidoopy. Otevřena bude 14. srpna, uvedl.