Nečas: Důchodový systém by se mohl změnit nejpozději v lednu 2008

Důchodový systém v ČR by se mohl změnit ve druhém pololetí příštího roku či nejpozději v lednu 2008. V tu dobu by mohl začít platit zákon, který zakotví reformní úpravy penzijní soustavy. Vyplývá to z harmonogramu příprav, který v úterý novinářům představil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj by se do navrhovaného termínu mohly parlamentní strany na změnách, mezi něž patří prodlužování důchodového věku i doby pojištění, shodnout a zákonodárci by je mohli schválit. Vláda se chystá ve středu podat demisi. Podle Nečase by příprava změn penzijní soustavy ale měla pokračovat bez ohledu na politickou situaci, složení kabinetu či případné předčasné volby.

Zákon by mohl zakotvit i zavedení stropu plateb pojistného, změnu invalidních důchodů či placení pojistného za takzvané náhradní doby, tedy za studium či rodičovskou dovolenou. Souhrn 16 hlavních změn nepředstavuje zásadní reformu, ale úpravu parametrů současného systému. Podle Nečase je lepší prosazovat méně ambiciózní cíle, na kterých se mohou strany shodnout, než radikální proměnu. "Úmyslně se vyhýbáme politicky konfliktním a explozivním oblastem, jako je úvaha o fondovém spoření," uvedl ministr. Dodal, že všechny strany budou muset od svých návrhů reformy ustoupit. ODS se vzdá rovného důchodu, řekl.

O reformě penzí jednala už v minulém volebním období pětice stran, které zasedaly ve sněmovně. Dohoda politiků nakonec ztroskotala na zvyšování důchodového věku na 65 let. S tímto krokem počítala ČSSD, ODS, KDU-ČSL i unionisté. Komunisté byli proti.

Důchodový systém měl zůstat bez dluhů ještě asi 20 let. Ke konci roku 2005 v něm zbylo devět miliard korun, příští rok by to měly být miliardy dvě. Podle Nečase by kolem roku 2010 schodek mohl činit deset miliard. Společnost totiž stárne a život se prodlužuje. Zatímco loni lidé nad 60 let tvořili pětinu obyvatel, v roce 2020 by to měla být čtvrtina a v roce 2050 dvě pětiny, uvedl ministr.