Nejvíce se zhoršila oblast sociálních jistot, zjistil průzkum

Sociální jistoty a úroveň života starých lidí jsou oblastmi života, ve kterých se podle lidí situace v minulém roce nejvíce zhoršila. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti STEM. Propad v těchto oblastech zřejmě podle průzkumu souvisí s nově přijatou reformou veřejných financí, inflací a rostoucími cenami potravin a energií. Mírně se podle české veřejnosti zhoršila i kvalita zdravotní péče. Reforma od ledna zavedla ve zdravotnictví poplatky, se kterými podle průzkumů většina lidí nesouhlasí.

Výzkum STEM se uskutečnil ve dnech 2. až 8. ledna 2008 a zúčastnilo se ho 1362 respondentů starších 18 let, kteří hodnotili jednotlivé oblasti života známkami od jedné do pěti. Jednička byla známkou nejlepší, pětka nejhorší. Sociální jistoty dostaly od lidí průměrnou známku 3,81 a podmínky života starých občanů 3,79. Kvalitu zdravotní péče lidé ohodnotili lidé známkou 3,15.

Sociální oblasti, ohrožení jistot, obava ze zhoršení životních podmínek v důsledku reformních kroků koaliční vlády jsou podle STEM zdrojem napětí ve společnosti. Představují tak skutečné dno klasifikace, i když na konci pořadí v hodnocení jsou již tradičně výsledky privatizace. V porovnání s povolebními měsíci a přelomem let 2006 a 2007 se podle lidí poněkud uklidnila vnitropolitická situace, ukázal průzkum.

Autor: Peter Gabaľ