Němec na adresu lidovců: částečně nepracovali, částečně lhali

Předseda Unie svobody-DEU Pavel Němec před pátečním hlasováním sněmovny o nedůvěře vlády znovu tvrdě kritizoval KDU-ČSL, někdejší koaliční partnery. Lidovci podle něj tím, že se vysloví proti kabinetu, vypovídají o své práci v této vládě i o svém charakteru. "Pokud někdo ze stávající koalice bude hlasovat proti, buď říká: Voliči, lhali jsme vám, anebo: Nepracovali jsme v této vládě dobře. Jiné vysvětlení není. Nicméně připouštím, že lidovci jsou obvykle někde napůl: částečně nepracovali, částečně lhali," sdělil Němec ČTK. Již dříve řekl, že lidovci už před lety odešli z vlády Václava Klause, pak rozložili čtyřkoalici a teď zradili i další koaliční kabinet.

Unionisté zatím ve vládě se sociálními demokraty setrvávají. Vládu při parlamentním hlasování podrží, někteří aktivním hlasováním, jiní odejdou ze sálu nebo se zdrží hlasování. V pátek odpoledne se sejde republikový výbor nejmenší vládní strany, aby rozhodl o osudu tří unionistických ministrů v Grossově vládě.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář už dal najevo, že ve vládě odkázané na komunisty sedět nebude. Němec řekl, že nejdůležitějším hlediskem pro účast US-DEU ve vládě bude dodržování programového prohlášení kabinetu, on sám se bude řídit rozhodnutím republikového výboru a poslaneckého klubu US-DEU. Unii svobody ještě zastupuje ministr obrany Karel Kühnl.