Nemocenská má růst, v 1. dvou týdnech ji zaplatí firmy

Nemocenskou by v prvních dvou týdnech stonání měli lidem od roku 2007 začít místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Lidem s vyšším příjmem by se měly dávky v nemoci, mateřství či na ošetřování zvýšit. Sněmovna schválila zákon o nemocenském pojištění. Norma začne platit, pokud ji odhlasuje i Senát a podepíše prezident.

Doba nemoci se v ČR v posledních letech výrazně prodloužila. V roce 1990 český pracovník v průměru stonal 18 dnů, loni 36 dnů. Nejčastěji podle statistik stonají lidé s nižším výdělkem. V nemoci jim příjem totiž tolik neklesne. Pracovníci s nadprůměrnou mzdou naopak stonají méně nebo si na nemoc kvůli nízkým náhradám raději berou dovolenou.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha, jehož úřad normu navrhl, je nový zákon spravedlivější. Lidé s vyšším platem by měli v nemoci dostat i vyšší dávky, osobám s nižší mzdou naopak o něco klesnou. Systém tak má zabránit i případnému zneužívání nemocenské. Výplaty náhrad od firem pak mají zamezit tomu, aby zaměstnavatelé posílali své pracovníky na nemocenskou, když pro ně zrovna nemají práci.