Newyorští sokolové oslavili 140. výročí vzniku své organizace

Sborové "Nazdar!" rozeznělo několikrát secesní sokolovnu na Východní 71. ulici v New Yorku. Sokolský pozdrav pod gymnastickými kruhy tu není ničím neobvyklým, tentokrát se ovšem nezdravili sokolové ve cvičebním, ale hosté slavnostního večera. Newyorský Sokol slavil na den přesně 140. výročí svého založení. Sokol je sice český krajanský spolek, ale oslovuje mladé americké rodiny, což je podle české generální konzulky v New Yorku Halky Kaiserové mimořádně významné.

V českém krajanském životě hrál vždy Sokol vedle svého tělovýchovného poslání významnou roli i při udržování národních tradic, podpoře snah o českou státní samostatnost a při prosazování demokracie v původní vlasti. Nyní je především sportovní organizací otevřenou nejširší americké veřejnosti. V New Yorku má na 200 řádných členů a do jeho kurzů gymnastiky, volejbalu, basketbalu, rytmiky a taekwonda dochází pravidelně kolem dalších 700 cvičenců. Zájem je podle místopředsedkyně newyorského Sokola Irene Merglové takový, že ho sokolové zdaleka nedokáží uspokojit.

Sokol v New Yorku vznikl jen pět let poté, kdy Miroslav Tyrš probudil v roce 1862 sokolské hnutí v českých zemích, a jako druhá sokolská jednotka ve Spojených státech. První založili už v roce 1865 Češi v missourijském St. Louis. Nejslavnější érou newyorského Sokola byla první desetiletí minulého století. Ve čtvrti Yorkville mezi Východní 65. a 87. ulicí na Manhattanu v té době Češi a Slováci údajně tvořili až 95 procent veškerého tamějšího obyvatelstva. Z jejich středu například vzešel olympijský vítěz z roku 1924 v přeskoku Frank Kriz. Později, po druhé světové válce, byla posilou newyorských sokolů bývalá náčelnice ženského Sokola v Československu Marie Provazníková.