Neziskové organizace chtějí omluvu Klause; on pro ni nevidí důvod

Téměř devět desítek neziskových organizací vyzvalo prezidenta Václava Klause k omluvě za jeho výroky o nebezpečnosti neziskového sektoru pro demokracii. Klaus ale důvody pro omluvu nevidí. Jeho mluvčí uvedl, že prezident takové výroky nepronesl. Hovořil podle něj o nebezpečí ideologií, jejichž stoupenci se schovávají za témata, jimiž se zabývají některé neziskové organizace.

Klaus na nedávném summitu Rady Evropy ve Varšavě prohlásil, že novým úkolem této mezinárodní organizace má být boj proti takzvané postdemokracii. Postdemokracie podle prezidenta zahrnuje především nátlak různých nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb. "Je to pokus bez demokratického mandátu vzniklých seskupení - takzvaných NGO (nevládních organizací) - ... přímo se vměšovat do života lidí," uvedl Klaus. "Ten demokratický mandát tady chybí. To je prostě nový fenomén posledních let, posledních desetiletí a já ho považuji za velmi riskantní a velmi nebezpečný," řekl Klaus.

"Připojením k textu výzvy dali představitelé neziskových organizací jasně najevo, že nesouhlasí s názory prezidenta Klause. Hájí tak práva občanů zasahovat do veřejného dění a rozhodování," uvedl Jan Bouchal z občanského sdružení Oživení, které výzvu iniciovalo.

"Prezident se signatářům otevřeného dopisu nemůže omlouvat za své výroky o nebezpečnosti neziskového sektoru pro demokracii, protože žádný takový výrok nikdy neučinil," reagoval prezidentův mluvčí Petr Hájek. Klaus podle něj mluvil o nebezpečí ideologií, jejichž stoupenci se schovávají za témata, kterými se zabývají některé neziskové organizace. "Mluvil i o tom, že tito lidé zneužívají fenomén a aktivity neziskových organizací pro své aktuální politické ambice a cíle, jež s posláním těchto organizací nemají nic společného," napsal v prohlášení.