Nomura: ČR neuspěla s protižalobou v arbitráži; MF má jiný výklad

Česká republika neuspěla podle společnosti Nomura s protižalobou v arbitráži, kterou proti českému státu vede firma Saluka za svou zmařenou investici do bývalé Investiční a Poštovní banky. Rozhodl o tom v pátek londýnský arbitrážní tribunál, uvedla v tiskové zprávě Nomura, do jejíž skupiny Saluka patří. Podle ministerstva financí však tribunál rozhodl o tom, že spor bude veden prostřednictvím dvou samostatných a oddělených arbitrážních soudů.

Saluka požaduje po České republice za ztráty z investice do zkrachovalé IPB až 40 miliard korun. Český stát naopak na Nomuře uplatňuje náhradu škody až 263 miliard korun. Nomura ji údajně způsobila tím, že se podílela na pádu IPB a profitovala z řady transakcí, jež krachu banky předcházely. Jde například o vyvedení a následný prodej českých pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast.

"Ve sporu se tak dodrží logika vzájemných žalob, kdy Saluka zažalovala Českou republiku a posléze Česká republika zažalovala Nomuru a Saluku," uvedl mluvčí MF Marek Zeman. Nomura ale tvrdí, že na základě rozhodnutí bude londýnská arbitráž nadále jednat pouze o nárocích, které vznesla Saluka. "Není pravda, že (tribunál) rozhodl o tom, že budou souběžně vedena dvě oddělená řízení - jedno o nárocích Saluky a druhé o protižalobě České republiky," reagoval mluvčí Nomury Jiří Hrabovský.

Rozhodnutí, podle něhož tribunál není příslušný rozhodovat o nárocích České republiky na náhradu škody vůči Nomuře a Saluce, podle Zemana výrazně zjednoduší průběh obou řízení. Také Nomura věří, že se arbitrážní řízení opět rozběhne na plné obrátky a co nejdříve dospěje k závěrečným slyšením ve věci nároků Saluky.

Zeman považuje za nejdůležitější součást rozhodnutí to, že tribunál přijal argumentaci České republiky a bude se zabývat otázkou, zda Saluka vůbec byla řádným investorem, který se může dovolávat právní ochrany podle smlouvy o ochraně investic. Česká republika zažalovala Nomuru v prosinci 2002, když podala v Curychu samostatnou arbitrážní žalobu a zároveň v Londýně protižalobu v již existujícím sporu. "V Curychu se zatím arbitři radí o tom, zda toto podání přijmou k projednávání či nikoli. Očekává se, že rozhodnutí padne zhruba za měsíc," uvedl Hrabovský.