Noví členové EU chtějí společně usilovat o bezvízový styk s USA

Nové země Evropské unie ze střední Evropy a Pobaltí budou společně usilovat o dosažení bezvízového styku s USA. Na popud českého ministra zahraničí Alexandra Vondry se v New Yorku dohodli na vytvoření Koalice pro vízovou rovnoprávnost, v jejímž rámci hodlají koordinovat své aktivity. "Budeme politicky působit na americký Kongres, aby byla odstraněna nespravedlnost ve věci víz," řekl novinářům v New Yorku Vondra. Konkrétně podle něho jde o "mobilizaci všech zájmových skupin, etnických, profesních a dalších, jako to bylo i v dobách, kdy jsme lobbovali za přijetí do NATO," uvedl ministr, který byl v době přijímání České republiky do Severoatlantické aliance velvyslancem ve Washingtonu.

Vízovou problematiku označují čeští politici za jeden z mála stinných bodů v jinak vynikajících vztazích se Spojenými státy. Zatímco držitelé pasů nových členů EU při cestách do USA víza potřebují, Američané směřující opačným směrem nikoli. Do Spojených států mohou bez víz cestovat jen občané 27 států světa. Mezi nimi je většina starých členských zemí EU, z nováčků jen Slovinsko. Vondra soudí, že vízovou otázku je třeba "posunout na politickou rovinu". Na Kongres se chtějí nováčci EU soustředit kvůli tomu, že má ve vízových věcech rozhodující slovo.

Zrušení víz pro nováčky v Evropské unii včetně České republiky požaduje protiteroristický koordinátor EU Gijs de Vries. V Praze uvedl, že pro EU jsou v boji proti terorismu Spojené státy partnerem číslo jedna. Chápe také jejich obavy o bezpečnost, současně však soudí, že ve vízové politice Američané musí brát všechny evropské občany stejně a nedělat rozdíly. Gijs de Vries to řekl novinářům během mezinárodní konference Boj proti terorismu - globální výzva 21. století. Evropský koordinátor dále uvedl, že v boji proti terorismu je nutné dodržovat lidská práva, která se podle něj musí vztahovat i na vězně obviněné z terorismu. Pokud jsou souzeni a vězněni mimo zákonný rámec, je to podle něj v boji proti terorismu kontraproduktivní. Porušování lidských práv oslabilo pozici Spojených států ve světě, dodal.