Nový trestní zákoník má více chránit člověka

Lidem, kteří se dopustí zločinu proti lidskému životu nebo zdraví, se v budoucnu možná prodlouží pobyt ve vězení. Vyplývá to z návrhu nového trestního zákoníku, který veřejnosti představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Norma kromě zpřísnění některých trestů také snižuje hranici trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Nový zákon je celkově zaměřen na větší ochranu člověka. Například zvyšuje trest za těžké ublížení na zdraví z osmi na 12 let. Zpřísňuje také podmínky, za kterých může být odsouzený podmíněně propuštěn z vězení. Žadatel bude muset doložit, že do vězení nastoupil dobrovolně a uhradil škodu, kterou svým zločinem způsobil. Na žádost obcí se upraví podmínky, za nichž bude soud ukládat trest obecně prospěšných prácí. Starostové si totiž stěžovali, že je tento alternativní trest ukládán příliš často a řada odsouzených je stejně nevykonává. Soud má v budoucnu zkoumat, zda pachatel splňuje podmínky pro vykonávání trestu obecně prospěšných prácí, například prověří jeho pracovní návyky.

Ministerstvo při práci na nové normě v řadě případů přihlédlo k připomínkám veřejnosti. Celkově dostalo 330 připomínek a 27 z nich se objevilo v zákoně. Veřejnost se podle ministra nejčastěji vyjadřovala ke snížení hranice trestní odpovědnosti u mladých lidí. Do zákoníku se některé návrhy přes poměrně vysokou podporu veřejnosti nedostaly. To se týká například principu sčítání trestů při souběhu zločinů, jak je tomu například ve Spojených státech. České právo se řídí principem konzumpce, tedy pohlcením trestů za méně závažné delikty v sazbě za nejpřísněji posuzovaný trestný zločin. Autoři novely odmítli rovněž návrhy na znovuzavedení trestu smrti.

Současný zákon pochází z 60. let a byl mnohokrát novelizován. Nový zákoník sněmovna projednávala již dříve, ale návrh ztroskotal na vypuštění paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku, tedy takzvaném tunelování. Autoři nového návrhu paragraf přeformulovali a v zákoníku jej ponechali. Zákon neobsahuje nový trestný čin eutanazie, o kterém se vedla široká diskuse. Předloha také posiluje postavení státního zástupce. Nebude už předávat soudu každý skutek, který je popsán v zákoně, ale bude hodnotit míru jeho škodlivosti.