Novým majitelem Vítkovice Steel bude ruská společnost

Novým majitelem státní hutní společnosti Vítkovice Steel bude ruská skupina Evraz, která za firmu nabídla 7,05 miliardy korun. Dalších 800 milionů korun slíbila investovat do rozvoje regionu. Rozhodla o tom ve středu vláda. Paroubkův kabinet tak nepřesvědčily nabídky z posledních dnů, kdy někteří z dalších uchazečů o firmu nabízeli za státní 99procentní podíl až devět miliard korun. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban však dříve uvedl, že tyto nabídky byly mimo výběrové řízení, ve kterém nabídla nejvíce právě skupina Evraz.

Devět miliard korun vládě dříve nabídla skupina Mittal Steel a také Penta. Mittal však privatizační komise do tendru nepustila a nabídku Penty kvůli odchýlení se od smluvních podmínek vyřadila. Privatizaci Vítkovice Steel provázely v minulosti také obavy odborářů firmy i skupiny Mittal Steel, která do státního podniku dodává své výrobky, z propouštění zaměstnanců. Zástupci Evrazu však propouštění vylučovali. Udržení zaměstnanosti by mělo být rovněž podmínkou kupní smlouvy.

Vítkovice Steel jsou třetí největší českou ocelárnou. Nejvýznamnějším produktem jsou tlusté plechy, které v roce 2003 tvořily zhruba 85 procent z celkových tržeb firmy. Celkově firma exportuje dvě třetiny své produkce, především do zemí Evropské unie. Minulý rok firma zakončila se ziskem 1,6 miliardy korun, podnik zaměstnává asi 1600 lidí.