Novým prezidentem České republiky se stal Miloš Zeman

Za nového českého prezidenta si lidé v první přímé volbě zvolili Miloše Zemana. Ve druhém kole prezidentských voleb získal 54,8 procent. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg získal 45,2 procent voličských hlasů. Ve svém prvním veřejném prohlášení Miloš Zeman prohlásil, že chce být prezidentem všech občanů ČR, konkrétně uvedl "dolních" deseti milionů lidí. Nechce být prezidentem kmotrovských struktur, řekl novinářům v pražském TOP hotelu. Poděkoval také svému protikandidátu Karlu Schwarzenbergovi a rovněž všem voličům, kteří účastí ve volbách prokázali svou občanskou odpovědnost. Své nové funkce se Miloš Zeman ujme 8. března poté, co složí ve Vladislavském sále na Pražském hradě prezidentskou přísahu.

Někdejší předseda ČSSD po více než deseti letech, které strávil většinou v ústraní, nyní úspěšně završil svůj návrat do vrcholné české politiky. Zisk nejvyšší ústavní funkce ve státě může brát i jako zadostiučinění za neúspěšnou prezidentskou kandidaturu v barvách sociální demokracie z roku 2003. Tehdy se na Hrad překvapivě dostal jeho dlouholetý rival, ale i politický partner Václav Klaus. Po deseti letech Zeman úřad hlavy státu od Klause převezme.

Zeman se před volbou označil za levicového kandidáta a v kampani se ostře vymezoval vůči současné vládě premiéra Petra Nečase. Dával také najevo, že chce být aktivistickým prezidentem, který bude z Hradu prosazovat vlastní plány a zapojovat se do jednání vlády i Parlamentu. Otázkou ale je, do jaké míry tuto předvolební rétoriku bude moci naplňovat v rámci omezených prezidentských pravomocí.