Nynější režim je podle většiny lidí lepší než předlistopadový

Sedmnáct let po listopadové revoluci se téměř dvě třetiny lidí domnívají, že nynější režim je lepší než poměry před rokem 1989. Necelá pětina občanů si podle aktuálního průzkumu agentury STEM myslí, že nynější zřízení je horší, podle 18 procent dotázaných jsou oba režimy v podstatě stejné. Podíl obhájců komunistické éry rostl podle zjištění STEM od roku 1992 do podzimu 1999, kdy se pohyboval kolem 30 procent. Od té doby už třicetiprocentní hranici nepřekročil.

Současný režim považují za lepší především mladší lidé a respondenti s vyšším vzděláním, jednoznačně také příznivci ODS, většinou i voliči Strany zelených a KDU-ČSL. Mezi stoupenci ČSSD je polovina těch, kterým se více líbí polistopadové poměry. Přívrženci KSČM jsou převážně stoupenci minulého režimu, jen asi každý sedmý volič komunistů dává přednost době po roce 1989.

Dvě třetiny lidí si myslí, že v České republice už jsou vybudovány základy demokracie. Jen třetina respondentů ale soudí, že úroveň demokracie je srovnatelná se situací v západoevropských zemích. Většina lidí nepochybuje o demokratickém charakteru politických stran, spokojena s fungováním demokracie je však méně než polovina dotázaných občanů. "V současnosti je tento podíl nižší, než byl po většinu 90. let," upozornili autoři výzkumu. Stav a fungování demokracie hodnotí nejlépe příznivci ODS, kritičtější jsou voliči zelených, lidovců a sociálních demokratů, nejvíce výhrad k úrovni demokracie mají stoupenci KSČM.