O Pavla je stále zájem, studenti budou fotit jeho literární svět

I více než třicet let od smrti spisovatele Oty Pavla je o něj mezi mladými lidmi stále velký zájem. Podle jeho rodiny a přátel je to hlavně proto, že dokázal popsat opravdové lidské osudy a vnitřní souboje, kterými sám procházel. Gymnázium v Radotíně, které nese jeho jméno, spolu s internetovým časopisem Fotoaparat připravilo pro žáky středních škol fotografickou soutěž na témata, o kterých tento autor psal. Organizátoři s ní ve středu seznámili novináře.

"Fotografie pro něj byla školou života," řekl ČTK Hugo Pavel, nejstarší bratr spisovatele, od jehož narození letos uplynulo 75 let. Témata fotografické soutěže krajina, živá příroda, portrét a sport podle organizátorů mapují to, co měl Pavla obklopovalo a o čem psal. "Jsem zvědavá, jak dnešní studenti vnímají to, co měl Ota rád," řekla spisovatelka a rodinná přítelkyně Pavlových Jaroslava Pechová. Pavel podle ní měl jakýsi fotoaparát ve své hlavě. "Snímky pak ve slovech ukládal do svých knih," dodala Pechová.

Podle Otova bratra je spisovatelovo dílo mezi mladými stále populární. Soudí tak například podle zájmu, se kterým se setkává na besedách se školáky. "Všichni lidé prožívají vnitřní boje, Ota je dokázal výborně popsat. Nejsou vykonstruované, ale prožité," soudí Pavel. "Ota se nejvíc bál, že se stane povinnou četbou a teď v čítankách už skutečně je," dodal.