O Vondruškovi bude sněmovna jednat patrně v září, řekl Filip

Sněmovna se imunitou komunistického poslance Josefa Vondrušky bude zabývat patrně v září. Novinářům to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. O vydání Vondrušky k trestnímu stíhání požádal žalobce. Vondruška je podezřelý z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, konkrétně z týrání vězňů, což poslanec popírá. Filip je přesvědčen o tom, že případ je ryze politický. Pokud se dostane před soud, Vondruška se podle něj nemá čeho bát.

Mandátový a imunitní výbor by měl žádost o vydání Vondrušky projednat ve středu. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš již dříve uvedl, že by Vondruška měl vstřícně nabídnout, že se vzdá imunity. Pokud by Vondruška sám nepožádal o zbavení imunity, bude potřebovat imunitní výbor další dny na to, aby se s kauzou podrobněji seznámil. Jeho předseda Miloslav Kala (ČSSD) i místopředsedkyně za ODS Eva Dundáčková již dali najevo, že jsou nakloněni spíše tomu, aby byl Vondruška k trestnímu stíhání vydán.

Podle historika Tomáše Bursíka, který studoval personální spis bývalého vězeňského dozorce Vondrušky, byl Vondruška aktivní "až horlivý" příslušník Sboru nápravné výchovy. Podnět k vyšetřování jeho působení v 70. a 80. letech podal loni v září bývalý disident a aktivista Petr Cibulka.